Recept na moringa superfood drink

  • 2 avokáda
  • 1 banán
  • 1 grep
  • 1 lžíce Panely
  • 1 lžíce Moringy
  • Rozmixujeme a podáváme

Panela Raw superfood

Panela je ztuhlá sladká třtinová šťáva, která má bohatou škálu chutí a vůní. Používá se jako zdravější varianta slazení. PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao. 

Panela svým vzhledem připomíná hnědý cukr. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Přirozeně obsahuje melasu.

Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr.

Postup výroby Panely:

Vylisovaná šťáva z cukrové třtiny se nahřívá a postupně se odpařuje voda. Po té se „hmota“ nadrtí do sypké podoby. Nahřívání probíhá při teplotě vyšší než je 42 stupňů.

Nutriční složení:

Sacharóza je hlavní složkou panely, s obsahem mezi 65% hmotnosti (ve vysušeném stavu).  Dále v menší míře obsahuje glukózu a fruktózu. Obsahuje ve značné míře vitamín A, některé vitamíny skupiny B,  vit. C, vit. D a vit. E. Z minerálních látek jsou nejvíce obsaženy vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan.

Vlastnosti a použití panely:

Jako sladidlo do různých nápojů, džusů, čajů, výluhů, čokolády, marmelád, sušenek, dezertů atd. Je výborným zdrojem energie při vyčerpání a zátěži.